Mezar Taşları Nasıl Yapılır?

Mezar Taşları Nasıl Yapılır?

Mezar Taşları Nasıl Yapılır?

Mezarlar dışarıdan bakıldığında bir bütün gibi görünüyor olsa da aslında çeşitli malzemelerin belirli işlemler sonucunda bir araya gelmesiyle oluşurlar. Mezar taşı yapımında ilk önce kişilerin seçimine göre taş türü belirlenmektedir. Çünkü uygulanacak olan yöntemler ve birleştirme elemanları bu türlere göre değişim göstermektedir. Mezarlarda kullanılan taşlar;


  • Granit: magmatik bir kaya türü olan bu taşlar, kristal yapılı minarelerden meydana gelmiş ve erimiş kayaçların soğuması ile oluşmuştur. Mezar taşı yapımında kullanılan taşlar arasında mekanik özellikleri en iyi olan ve yaygın olarak kullanılan taşlardır.


  • Mermer: metamorfizma olayının bir sonucu olan bu taşlar, kalker ile dolomatik kalkerlerin tekrardan kristalleşmesi ile meydana gelmiştir. İçerisinde büyük oranda kalsiyum karbonat ve düşük miktarda magnezyum karbonat bulunmaktadır.


  • Traverten: kaynak sularının dibinde toplanan kalkerli ya da silisli kimyasal tortulardır. Mezar yapımında mekanik özellikleri diğer türlere göre düşüktür.


Mezar taşı yapımında blok mezar tipi kullanılacak ise taş parçaları çelik köşebent profil ile birleştirilmektedir. Çelik köşebentler taş kalınlığına göre bir ya da iki-üç adet dübel deliği barındırmaktadır. Tek delikli köşebentler kullanılırsa yardımcı madde olarak yapıştırıcılardan faydalanılmaktadır. Bu uygulamalardan sonra parçaların birleştirilmesi ile parça taşlar bütün halini almakta ve blok taşlar meydana gelmektedir. Küpeşte adı verilen katlı mezar modelinde ise her kat için ayrı ayrı çelik köşebent sistemi kullanılmaktadır. Ara bağlantılar için ise üst düzey performans gösteren polyester yapıştırıcı malzemelere başvurulmaktadır. Bu maddeler taş rengine uyumlu olarak kullanılırsa taşların dışarıdan görünümü daha estetik olmaktadır. Ayrıca bu yapıştırıcıların dış hava şartlarına da uygun olarak kullanılması gerekmektedir.


Taşlar birleştirilip yerini aldıktan sonra zemin dolgusu ve sağlamlaştırma yapılmaktadır. Zemin dolgusu mezar taşı oturtturulmadan önce yumuşak toprağın alınıp kayaçlı yer dolgusunun koyulmasıdır. Böylece bu uygulamalardan sonra mezar taşlarının yapımı tamamlanmakta ve uzun yıllar bulunduğu yerde iyi dayanım özellikleri göstermektedir.