Neden Kompozit Mezarlar Daha Dayanıklı ve Uzun Ömürlüdür?

Neden Kompozit Mezarlar Daha Dayanıklı ve Uzun Ömürlüdür?

Neden Kompozit Mezarlar Daha Dayanıklı ve Uzun Ömürlüdür?

Mezar yaptıran kişilerin en önem verdikleri konulardan birisi mezarların dayanıklılığı ve sağlamlığıdır. Mezarların dayanıklılığı da yapımı esnasında tercih edilen modellere bağlıdır. Çünkü belirlenen model ile tür seçimine göre mezarların dayanma ve yıpranma ömrü değişiklik göstermektedir.


Mezar modeli seçimi esnasında seçenekler arasında yer alan ve iyi bir performans gösteren ve artık ülkemizde de çokça tercih edilen kompozit mezarlar ilk sıralarda yer almaktadır. Uzun ömürlü, tek parça ve hafif oluşu diğer taş, betonarme veya mermer mezarlarının zamanla çökme, yıpranma, kırılma, solma gibi dezavantajlarının aksine tek parça, hafif, kolay temizlenebilmesinin yanında kırılma, çatlama, çökme ihtimali yok denecek düzeydedir.


Mermer mezar taşı sertlik açısından traverten taşlarına göre %3-%8 civarlarında daha iyi bir performans göstermektedir. Fakat burada bilinmesi gereken dış hava şartlarının mermer taşları üzerine daha fazla etki etmesidir. Yağmur, güneş, kar ve rüzgar gibi durumlar taş yüzeyinde aşınmalara ve beyaz renk tonlarına sahip olmasından kaynaklı olarak sararma ya da kararmalara neden olmaktadır. Bütün bu problemlerde mermer taşlar üzerinde restorasyon veya mezar onarımı işlemleri gerektirmektedir. Oysa fiberglass kompozit mezarlarda böyle bir durum söz konusu değildir.


Dayanım ve sağlamlık açısından en iyi özelliklere sahip mezar modelleri arasında kompozit mezarlar yer almaktadır. Diğer taş türlerine göre daha yüksek dayanım gösteren kompozit mezarlar aynı zamanda daha ekonomiktir.


Dayanıklı bir mezar yaptırmak için başka parametrelerde bulunmaktadır. Bunlar; mezar elemanlarının bağlantı yerleridir. Size sunduğumuz kompozit mezar modeller tek parça oluşundan dolayı bağlantı elemanları bulunmaz, bu yüzden zamanla ayrılma yaşanmaz.


Mermer mezarların ağır, çoklu parça mermerlerin bağlantılı veya harçlı yapıştırma sistemlerine sahip oluşundan dolayı taban betonuna zorunlu ihtiyaç duymasıdır. Oysa kompozit mezarlarda taban betonu zorunlu bir ihtiyaç değildir.